6 valper født 12. Januar-2011

 For dagbok, se på bloggen under Kull 4 oppdateringer aller nederst på denne siden.

Tunevannets Kelly 04751/05 og Bobby Dalziels Joe ISDS272330

Her kommer bildene som jeg tar hver uke til å samles.

1.Valp_Tispe 1uke 770g 2 Uker 1145g 3 uker 1495g 4 uker 2060g 5uker-2890g 6 uker-3,7kg    
450g             
2.valp-tispe 1 uke 780g 2 Uker 1150g 3 uker 1570g 4 uker  2100g 5 uker - 2860g 6 uker- 3,6kg    
475g    
3.valp hanne 1 uke 720g 2 Uker 1120g 3 uker 1350g 4 uker  1980g 5 uker - 2930g 6 uker-3,6kg    
475g    
4. valp hanne 1 uke 700g 2 Uker 1030g 3 uker 1400g 4 uker  1950g 5 uker - 2730g 6 uker-3,2kg    
470g    
5.valp hanne 1 uke 600g 2 Uker 890g 3 uker 1160g 4 uker  1710g 5 uker - 2500g 6 uker-3,2kg    
415g    
6.valp hanne 1 uke740g 2 Uker 1030g 3 uker 1360g 4 uker  1960g 5 uker - 2800g 6 uker-3,5kg    
430g    

Dette hadde jeg skrevet før valpene ble født:

Supreme vinner Joe ISDS272330 har stått i Sverige for avl en kort periode, og jeg ble veldig glad når det falt sammen med at Kelly fikk løpetid.

Joe vant Supreme bare to år gammel i 2006. Han vant også Scottish National i 2009. Han har i tillegg vunnet 70 Open trials og blitt blant de seks beste i 60 andre konkurranser i Storbritannia og Europa. Han beskrives som en meget stilfull hund, med gode utganger, er veldig behersket og har god dyrehåndtering. " Han ser ut til å gi sine gode egenskaper videre til sine avkom, i Sverige har han i dag 100 avkom, nå er omtrent halvparten av disse født i 2010, men likevel har hele 26% godkjent gjeterhundprøve, og kun ett avkom med HD C, 3 stk HD B (fri) og resterende 18 HD A (som sagt 48 avkom er født i 2010 og derfor for unge til å være røntget. Joe er gentestet fri for CEA, og siden Kelly og hele kullet hennes er øyenlyst 7 uker gammel, vil valpene ikke kunne få CEA.

 På Nursery finals jeg deltok med Izi på hadde han blant Sveriges unghunder hele 4 avkom, og de gikk alle veldig fint med sauen, bra vinklinger. Jeg ble selv veldig positivt overasket over hans ro og kontaktsøken. Jeg fikk god tid til å hilse på ham alene, og han var veldig lydig og kom straks jeg ropte på ham når han var løs på gården, han synes det var veldig ok å sitte å bli kost med. Akkurat slike egenskaper jeg setter pris på, og når han også er veldig god på gjeting... ja jeg har store forventninger til dette kullet, og gleder meg allerede til min lille Mai skal bli født.

Kelly kommer fra et veldig jevnt kull, hvor hele 6 av 7 er godkjente gjeterhunder, se kull 2 siden.

  Kelly Olli Meg Beyla Lykke Viggo Terro
HD A A A A A A A
AD A A A A A A  
Øyenlysning (7 uker) UA UA UA UA UA UA UA
Gjeting Godkjent Godkjent Godkjent Godkjent Godkjent Godkjent  
MH Deltatt 1 på skudd Deltatt 1 på skudd Deltatt 1 på skudd   Deltatt 1 på skudd Deltatt 1 på skudd  
Spor   Sølv Nordisk 2010          
Rundering   Klasse A, Deltatt NM     Opprykk til klasse A    
Lydighet     NSLCh, Sølv NM 2010   Opprykk til Elite    
Annet/Merknader   OCD, Monorchid, Godkjent Forsvarshund   Har født 2 kull.     Monorchid

 

 

Valpedagbok.

23/2-11 6. uker, nå blir det stadig mer liv på kjøkkenet. Valpene bruker hele kjøkkenet som boltreplass, og er kun i valpebingen når vi alle er borte. Jeg har nå begynt å jobbe halvt, og bruker mye tid på hver valp med kos og lek. Valpene har nå vært på biltur 3 ganger, første gangen hylte hanne 1 store deler av den 15 minutters turen, men roet seg til slutt og sovnet, den brune hannene stevjet veldig på de to første bilturene, men kastet ikke opp. I dag på den tredje turen, ca 30 minutters tur sovnet han rolig sammen med resten av søskenene. Valpene hører på CD med lyder hver dag, og nå er lydnivået såpas høyt at jeg støkker til, valpene ser ikke ut til å bry seg. De har en langkost i metall på gulvet som de stadig er på tur med rundt i kjøkkenet, og det bråker ganske så mye. Enkelte av turene ut varer nå ganske lenge, minst 10 minutter, og valpene boltrer rundt i sneen, og hilser på de andre voksne hundene. De tar veldig fin og rolig kontakt med de voksne hundene, loggrer og prøver å innynde seg. Det virker som de stadig trekker seg lengre og lengre fra trappa når de skal bæsje ute. Det er litt styr med å få alle ut, jeg roper på dem og går ut på trappa, da kommer som regel de fleste, men om noen ikke blir med er det et svare slit med å få de som allerede er ute til ikke å gå inn igjen når jeg skal hente ut de som er blitt igjen inne.  Valpene leker nå ganske bevisst med hverandre, drar omkapp i sokker og andre leker, boksebeina våre er populære å henge seg fast i. Vi har begynt å korrigere dem når de biter oss i bene, eller gnager på stolbena og skapdørene, da sier jeg NEI og dytter i dem med 2-3 stive fingre. De tar korreksen veldig fint, og det holder som regel med en gangs tilsnakk, jeg snakker i en lys stemme til dem med en gang de slutter og lokker valpen gjerne til meg eller distraherer den fra det den drev med.

16/2-11. 5 uker og valpene vokser trives, er ute minst 4 ganger dagelig og både tisser og bæsjer ute. Ellers er det mye testing av hva de kan klare, de hopper ned de to trinnene på trappa med ganske bra presisjon. Innimellom sloss de litt, og tester hvor hardt de kan bite. De er veldig sosiale og jeg synes innkallingen begynner å komme seg, de er stadig bedre på å lokalisere hvor lyden kommer fra. Valpene har nå begynt å høre CD med skudd- torden og fyrverkeri. Den første gangen kunne jeg se at noen av valpene stoppet opp og lyttet noe, men de fortsatte så med det de drev med. Lyden skal gradvis økes i styrke litt for hver dag. Valpene er nå ute av valpekassen som regel hele tiden vi er tilstede, og boltrer seg på hele kjøkkenet, med masse å utforske på gulvet (ved, metallapport, metallskål, ball, tomflaske og sokk).

De hilser  pent på de andre voksne, Pippi synes ikke noe om dem, og rømmer så fort hun kan, Izi er veldig tålmodig og de får klatre noe på henne, X snuser forsiktig og lar de snuse og klatre litt på seg. Kelly har ved flere tilfeller irettesatt valpene om de kommer bort i matfatet henne ved å knurre og om de ikke trekker seg glefser hun mot dem.

De spiser nå kjøttfor 3 ganger for dagen, jeg må passe på streken så han ikke forsyner seg for grovt, han er mye raskere fortsatt i spisingen. De har nå startet på ormekur (Panacur) for 2. gang, og klørne skal jeg klippe i morgen.

9/2-11 4 uker. Valpene har utviklet seg veldig fra forrige onsdag når de flyttet ned på kjøkkenet. Nå er de blitt stødige i gangen, og løper rundt, flisene på gulvet var veldig "glatte" de første dagene nemlig.  Valpene har fått ormekur, og klippet klørne en gang til denne uken. Valpene begynte med å få rått kjøttfor denne uker, og det synes de veldig om, teknikken når de spiser er ganske ulike, 1. hannen sluker maten på svært kort tid, mens de fleste andre mere slikker den i seg. Jeg tok i morges etter mating alle ut, og samtlige gjorde stort ute, 4 av dem gjorde stort ute til middag, skal begynne jevnlig allerede å ta dem med ut, har tro på at valpene blir raskere renslig om de tilvennes til å gjøre fra seg ute så raskt som mulig. Valpene leker nå angrep, rister på sokker og dytte rundt på metallmatskålen som er på kjøkkenet nettopp for å lage høye lyder. Den sorte tispen virker som den som holder koken lengst, men hun og hanne 3 er de som virker mest kontaktsøkende, og kosete. Når jeg legger meg ned på gulvet kommer alle og vil slikke i fjeset mitt, halene loggrer og de presser seg vei tettest mulig inn til meg. Tennene er nå kommet frem, og jekslene er ganske så sterke når de tygger på fingrene mine.

2/2-11 3 uker og  i dag har vi flyttet valpene ned på kjøkkenet. Mye har skjedd de siste dagene, og valpene er mye mere opptatt av hverandre, og leker sammen. De "bukker" og logrer og biter på hverandre. Tennene er begynt å komme igjennom, og det er skikkelige haitenner. Valpene stopper opp og lytter  når jeg kommer bort til valpekassa og snakker til dem, ofte kommer de mot meg. Den brune tispa kom seg over kanten på bingen på mandag, så nå er  kanten forhøyet. Jeg har ikke fått noen sikre hannvalpekjøpere, får håpe at NSG får fikset så jeg får annonsert der. Jeg lurer selvfølgelig på om det er det at jeg er så åpen om feilene på mitt oppdrett, men jeg synes det er viktig å være åpen om slikt, så det ikke kommer som noen overraskelse om noen finner det ut senere. Søstera til Kelly har hatt 2 kull, og av alle hennes valper der det ingen som har fått OCD, men to av hannene i det første kullet har steinmangel, mens i kull to har alle fått normale steiner. Vil jo få en indikasjon på steinsituasjonen på veterinærkontrollen når de er 7 uker. Jeg skal da også øyenlyse, noe veldig få Border Collie oppdrettere gjør til tross for et økende problem med øyensykdommer.

26/1-11 2 Uker er de nå, og i løpet av helgen fikk alle øyne, først ute var tispene, senest var den brune hannen og hanne 3(minste). De går mer eller mindre rundt på bena nå, og har begynt på noe som ser ut til å være "lek"/brytekamp innimellom etter at de har spist. Kelly ser ut til å trives i rollen som mor, selv om hun i perioder er nede hos oss når vi er på kjøkkenet. X er veldig interessert i valpene, og har hatt flere turer opp på badet for å lukte på dem. Han er veldig forsiktig. Kelly ser ikke ut til å ha samme behov for å vokte valpene som Tira har pleid når hun har hatt kull, da er det ingen som har turt å komme i nærheten engang av valpene for hun kastet veldig stive sinte blikk på dem. I morgen er det på tide med ny kloklipp.

19/1-11 I går klippet jeg klørne på alle, det gikk ganske greit. Baklabbene klippet jeg mens de spiste, og så etter hvert som de mette sovnet, tok jeg en og ens forben mens de sov. I dag har jeg tatt nye bilder og veid valpene. Den brune hannen og sorte tispen har gått mest opp i vekt, mens hanne 3 har økt minst, han var den minste også ved fødsel. Fødselsvektene mine er nok ikke helt korrekt, jeg veide de nemmelig formiddagen den 13. Januar.

14/1-11 Valpene har nå stive sveipende/skjelvende haler når melken strømmer på. Alle de sorte valpene har brune/tanne fargede områder under halen, det ser også ut som om de blir brune nederst på bakbena.